Varna24.bg проф. Стоян Маринов, ръководител на факултет Управление в Икономически я

...
Varna24.bg проф. Стоян Маринов, ръководител на факултет Управление в Икономически я
Коментари Харесай

Проф. Стоян Маринов: Малкото останали кадри в туризма работят двойно и тройно за същото заплащане

Varna24.bg проф. Стоян Маринов, ръководител на факултет " Управление " в Икономически я университет във Варна и учител по туризъм.

 

- Проф. Маринов, какъв е сезон 2021?

- Сезонът е необикновен, сложен, в случай че го съпоставяме с 2020 г.  по-добър. Последните данни от хотелите в нашите курорти по Северното черноморие е, че множеството обекти са постигнали една много висока претовареност от порядъка 70-80%. Даже има и хотели, които са на 100% заети. И в случай че нещата не престават по този начин, август пък и при хубаво време до края на септември, допускаме, че ще се реализиран по-добри резултати от 2020 година, само че те ще бъдат надалеч под положителната предкризисна 2019 година

- Какви туристи посещават Варна това лято?

- Ако би трябвало да приказваме за конструкция на туристопотока по националности, главно доминират румънците, те са най-вече. На второ място би трябвало да споменем вътрешния пазар. Българите предходната година, пък и тази, препознаха българското черноморие. Разбира се, една от главните аргументи са рестриктивните мерки, които има за пътувания към някои прилежащи страни и изменящата се конюнктура в тези съседни страни, като тук би трябвало да загатна главно Гърция. На трето място са поляци, по-късно следват чехите има и малко германци само че те са доста по-малко от нормалното число туристи, които посрещаме при естествена конюнктура. За страдание липсват британските туристи, тук на север не се усеща тяхната липса, тъй като те са малцина по принцип, само че тяхната липса се усеща осезателно по Южното черноморие, така като основната маса от тях посещава Слънчев бряг. Липсват и скандинавските туристи, има и малко от останалите западноевропейски страни, само че общо взето румънци, поляци, чехи посрещаме този сезон дружно с нашите съграждани.

- Изискват ли работодателите от личния състав в туристическия отрасъл да се имунизира?

- По-скоро можем да приказваме за рекомендации и за гледище, препоръки от страна на работодателите към личния състав. Но аз най-малко нямам информация някой шеф категорично да е задължавал някого от работещите да се имунизира. Доколкото имам информация, в множеството обекти най-малко непрекъснатия личен състав подхожда отговорно към обстановката и са си сложили ваксини. Да, много обратно сме по %, приказвам като цяло население, което до известна степен не ни основава добър имидж на западноевропейските пък и на източните пазари. Трябва да се оправим с този проблем, тъй като ясно е, че в случай че вземем за образец една Турция, там неимунизирани не се позволяват в молове в музеи, също ограничаване за неваксинирани има и в Гърция. В България към момента нямаме сходни ограничавания, само че по този начин или другояче в случай че желаеме да се оправим с тази пандемия, съгласно мен имунизирането е разковничето и също това се отнася и за личния състав. Така че, в множеството хотели с рекомендации, със препоръки на основа разбиране забележителна част от личния състав са имунизирани, а това основава сигурност и убеждения за сигурност в туристите които посещават тези обекти.

- Какво мислите за концепцията в заведения и хотели да не се позволяват неимунизирани клиенти? 

- Според мен това е прекаленост. Все отново би трябвало да се даде право на избор на хората да вземат решение сами, само че както е тръгнал светът виждаме, че развити и одобрени страни с демокрации вървят в тази посока, т.е. постановат ограничавания за неимунизирани. Дори да вземем пътуванията към нашата съседка Гърция. Тези, които имат документ за ваксина, минават доста по-лесно границите без никакво закъснение, до момента в който при тези, които нямат никакви ваксини и пътуват с проби за тях, нормално процедурата за прекосяване е много комплицирана, много продължителна и виждате по какъв начин самите страни, не приказвам за България, постановат спомагателни ограничавания за неимунизираните. Ние несъмнено също ще тръгнем по този път, тъй че моето мнение е, че всеки би трябвало да бъде оставен самичък да взема решение, само че в последна сметка когато се очертае една наклонност за масовизиране на имунизацията, ние няма по какъв начин да избягаме от това състояние.

- Стои ли още веднъж на дневен ред казусът с фрагментите в туризма? 

- Проблемът с фрагментите предходната, а и тази година, се задълбочи извънредно доста и аргументите са две. Заради пандемията предходната година при затворени обекти и комплициран сезон, доста от хората, които обичайно сезонно работиха в туризма, се преориентираха към други браншове. Мога да дам за образец много от екскурзоводите, които отидоха да работят в колцентрове. Същото се случи и с хора, които знаят езици и работиха като админи, бармани и като връзка с клиентите. Така много от нашите съграждани, работещи в туризма, напуснаха бранша.

От друга страна самата пандемия наложи усложнения на импорт на фрагменти. Внасяме  главно от Румъния, от Украйна, от Молдова, към този момент от някои някогашни руски републики като Казахстан, Киргизстан, само че процеса се затрудни тази година. Вносът на фрагменти не е толкоз огромен, колкото е бил от  2019-2018 година и затова доста от обектите работят с понижен личен състав, някои даже с 50% по-малко хора от нужните, което значи, че тези които са на работа би трябвало да работят двойно и тройно, само че за жалост заплатите не скачат двойно и тройно. Това е още една причина за непривлекателност на заетостта в туризма.

Хотелиери споделят, че изнемогват откакто обекта се изпълни, а липсва личен състав. Нещата са извънредно комплицирани. Вчера имаше съвещание на съвета по фрагменти към Министерстото на туризма, който беше основан преди години, допускам че са дискутирали тъкмо този въпрос, само че би трябвало да се подходи доста по-системно, доста по-отговорно и към подготовката на фрагменти и към обезпечаване на работни места, и към заплащането. Тук към този момент отговорността е двустранна и на притежателите, работодателите, и несъмнено на страната, която също би трябвало по-активно да подходи към основаване и най-много задържане на качествените фрагменти в българския туризъм. Ако продължаваме по този начин да работим с незадоволително фрагменти, неподготвени фрагменти, това значи ниско качество, значи ниски цени и значи къс сезон. Като цяло значи ниска продуктивност и ниска доходност на целия туристически бранш.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР